Schrijf spannende nieuwsberichten voor in de krant

← Terug naar overzicht -

les 2 helden Nick tek gr5_6In een krant kun je lezen wat er allemaal gebeurt op de wereld, in een land of in je stad of dorp. Maar waar komt dat nieuws vandaan? Maak je eigen nieuws door te Denkdobbelen!

Dit is een uitleg van een van de 31+ activiteiten die je met het bordspel Denkdobbelen kunt doen.

Wat gaan we doen dit keer?

cropped-fj72dpi-2989.jpgHet geldt eigenlijk voor elk verhaal maar zeker in de journalistiek. Een nieuwsbericht bevat altijd informatie over wie, wat, waar, wanneer en hoe. De eerste vier vind je meestal in de intro. Het ‘hoe’ wordt daarna vaak wat uitgebreider verteld.

Je kunt hiermee oefenen door een nieuwsbericht over een reddingsactie te schrijven. Deze reddingsverhalen kun je bedenken door te Denkdobbelen.

Hoe werkt het?

Je vult dan bijvoorbeeld de volgende woorden in op de wolken van het spelbord. (Je kunt hierin natuurlijk naar eigen smaak variëren)

les 2 helden Nick gr5_6Wolk 1: wie wordt gered
Bijvoorbeeld: Hond, kat, baby, opa, juf, papa, broertje/zusje, konijntje, etc.

Wolk 2: uit welke situatie
Bijvoorbeeld: gevallen in sloot, broek klem tussen fietsketting, wc deur wil niet open, durft niet meer uit de boom, ontvoerd door een heks. inbreker in huis, huis overstroomd, verdwaald in bos, etc.

Wolk 3: door wie gered
Bijvoorbeeld: papa, mama, oma, koning, zwerver, ik, tovenaar, een smurf, etc.

Wolk 4: Waarmee
Bijvoorbeeld: touw, vlot, toverspreuk, wapen, slimme truc, toverdrank, gevangen nemen, geld inzamelen, etc.

Over de combinatie van de woorden gaan de kinderen een verhaal verzinnen. Laat ze eerst op een kladpapier wie, wat, waar, wanneer en hoe in steekwoorden opschrijven. Dan hebben ze een leidraad voor hun artikel.

Bekijk nog meer speelse taaloefeningen

Deel deze tip!
Denkdobbelen met grote groepen

Wil je met een grote groep kinderen Denkdobbelen? Zorg dan dat je meerdere spellen hebt zodat de kinderen in groepjes van vier à zes kunnen spelen. Je kunt daarbij gebruik maken van de speciale aanbieding van 5 spellen voor € 85,00. Dat is dus een korting van € 24,75! Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Klik dan hier.Meer berichten in 31+ spelmogelijkheden: geef je fantasie een boost!