Honden stelen brood op een camping, mag dat?

← Terug naar overzicht -

Een kleuter appt naar een olifant in het zwembad, mag dat?Wat mag wel en wat mag niet? Dat is soms niet zo eenvoudig te bepalen en het kan daarom heel leuke gesprekken opleveren om daar samen over na te denken. Door te Denkdobbelen kun je de gekste situaties dobbelen om je bij af te vragen: mag dat?

 

Dit is een uitleg van een van de 31+ activiteiten die je met het bordspel Denkdobbelen kunt doen.

Wat gaan we doen dit keer?

Door op de wolken van het spelbord bepaalde woordsoorten in te vullen kun je situaties formuleren waarover je in discussie kunt gaan. Vraag na een eerste antwoord steeds goed door om het gesprek op gang te brengen. Denk aan vragen als: Waarom niet/wel? Wat mag precies niet? Wie bepaalt dat? Is dat altijd zo? Kan het tegendeel ook waar zijn? Gebruik hiervoor de set doorvraagkaarten die bij het spel horen.

Hoe werkt het?

Enkele suggesties voor de woorden die je voor de denksituaties in kunt vullen zijn:

cropped-fj72dpi-2989.jpgWolk 1: wie?
Bijvoorbeeld: moeder, kleuter, dief, brandweerman, de koning, Sinterklaas, uitvinder, de journaallezer, je buurman, de juf/meester, een kat, een alien, etc.

Wolk 2: iets wat je kunt doen
Bijvoorbeeld: leren, stelen, opvoeden, fikkie stoken, dansen, schreeuwen, schelden, negeren, spelen, slopen, hard rijden, appen etc. Gebruik vooral ook woorden waarvan je weet dat veel mensen daar een negatief oordeel over hebben.

Wolk 3: zelfstandig naamwoord
Bijvoorbeeld:  brood, lantaarnpaal, omaatje, hond, olifant, kabouter, bloemen, parkje, etc. Zorg voor een diversiteit aan woorden.

Wolk 4: plaats
Bijvoorbeeld: bos, camping, Afrika, snelweg, school, zwembad, strand, de ruimte, parkeerplaats, supermarkt, etc.

Discussiesituaties dobbelen

Dobbel dan combinaties om een situatie te formuleren. Voor elke wolk bepaal je met de dobbelsteen hoeveel vakjes de pion verplaatst moet worden. De vakjes waar de pionnen zijn geëindigd vormen de situatie die je gaat bespreken. Vervoeg de woorden op zo’n manier dat de zin goed loopt. Misschien ontstaan er dan wel deze situaties:

Een alien rijdt hard met een omaatje over het strand
Een kleuter appt naar een olifant in het zwembad
Je buurman danst met kabouters in Afrika
Een kat sloopt bloemen op de snelweg

Na elke gedobbelde situatie vraag je: mag dat? Bevraag de antwoorden die worden gegeven zoals hierboven beschreven.

Bekijk nog meer speelse taaloefeningen

Deel deze tip!
Denkdobbelen met grote groepen

Wil je met een grote groep kinderen Denkdobbelen? Zorg dan dat je meerdere spellen hebt zodat de kinderen in groepjes van vier à zes kunnen spelen. Je kunt daarbij gebruik maken van de speciale aanbieding van 5 spellen voor € 85,00. Dat is dus een korting van € 24,75! Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Klik dan hier.Meer berichten in 31+ spelmogelijkheden: geef je fantasie een boost!