Reisverhalen schrijven in de Kinderboekenweek!

← Terug naar overzicht -

Heb jij zin om een bijzondere reis te maken? Schrijf dan nu je eigen reisverhalen door te Denkdobbelen en reis door je fantasie.

Dit is een uitleg van een van de 31+ activiteiten die je met het bordspel Denkdobbelen kunt doen.

Wat gaan we doen dit keer?

Als je op het spelbord van Denkdobbelen alleen woorden invult die met een bepaald thema te maken hebben, kan het helpen om ideeën te krijgen voor een verhaal over dat thema. Zo kun je altijd aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek, zoals in 2019 het thema: reis mee!

Hoe werkt het?

Door op de wolken van het spelbord in te vullen wie er op reis gaat, met welk voertuig, wat hij meeneemt en waar hij naar toe gaat, kun je vervolgens door te dobbelen inspiratie krijgen voor een bijzonder reisverhaal.

Werkwijze

Enkele suggesties voor de woorden die je voor reisverhalen in kunt vullen zijn:

cropped-fj72dpi-2989.jpgWolk 1: wie gaat er op reis?
Bijvoorbeeld: de schooldirecteur, Mark Rutte, de koning, Sinterklaas, de journaallezer, je buurman, de juf/meester, een kat, een alien, etc.

Wolk 2: waarmee gaat hij op reis?
Bijvoorbeeld: raket, zweefmagneet, vliegend schip, scootmobiel, skateboard, de froepaloe (zelf bedenken wat dat is), tandem, bulldozer, drijvende rollator, etc.

Wolk 3: wat neemt hij mee?
Bijvoorbeeld: picknickmand, koffer met geld, skippybal, skies, kerstlampjes, bloemen, baljurk, schatkaart, etc.

Wolk 4: waar gaat de reis heen?
Bijvoorbeeld: de maan, Mars, pretpark, Mount Everest, het binnenste van de aarde, school, Siebaka (zelf bedenken wat dat is), Eiffeltoren, woestijn, bodem van de oceaan, etc.

Verhaalideeën dobbelen

Dobbel dan combinaties om een idee voor een reisverhaal te krijgen. Je stelt dit idee samen door te dobbelen met de dobbelsteen. Voor elke wolk bepaal je met de dobbelsteen hoeveel vakjes de pion verplaatst. De vakjes waar de pionnen zijn geëindigd vormen het verhaalidee. Misschien gooi je wel dat de journaallezer met een scootmobiel en een koffer met geld naar het binnenste van de aarde reist. Of dat de meester met een bulldozer en heel veel kerstlampjes naar de maan reist. Nou, schrijf daar maar eens een verhaal over dan!

Bekijk nog meer speelse taaloefeningen

 

Deel deze tip!
Denkdobbelen met grote groepen

Wil je met een grote groep kinderen Denkdobbelen? Zorg dan dat je meerdere spellen hebt zodat de kinderen in groepjes van vier à zes kunnen spelen. Je kunt daarbij gebruik maken van de speciale aanbieding van 5 spellen voor € 85,00. Dat is dus een korting van € 24,75! Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Klik dan hier.Meer berichten in 31+ spelmogelijkheden: geef je fantasie een boost!