Dichten met klanken: Loemoem lammoem laroem lakoem

← Terug naar overzicht -

Door te Denkdobbelen kan iedereen gedichten maken, met fantasiewoorden. Probeer het maar eens.

Dit is een uitleg van een van de 31+ activiteiten die je met het bordspel Denkdobbelen kunt doen.

Wat gaan we doen dit keer?

Het gedicht Loemoem lammoem laroem lakoem van H.N. Werkman is een klankgedicht. Kinderen vinden het vaak een grappig gedicht. Het laat ze ook zien dat gedichten niet altijd moeilijk zijn of een strak rijmpatroon hebben. Het is een soort gedicht dat ze zelf ook kunnen maken. Door te Denkdobbelen bijvoorbeeld

Hoe werkt het?

Je begint de activiteit met het voorlezen van het gedicht van Werkman. Je vindt deze bijvoorbeeld hier. Maar het staat bijvoorbeeld ook in de “must have” bundel Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is met daarin 365 gedichten van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Daarna ga je met de kinderen zelf woorden maken door klanken te combineren. Met deze woorden kunnen de kinderen hun eigen klankgedicht maken.

Werkwijze

In het gedicht zitten woorden van 2 tot 4 lettergrepen. Om deze te maken vul je op alle wolken klanken in. Bij het bedenken van deze klanken kun je je laten inspireren door de Latijnse taal. Bekijk bijvoorbeeld deze Latijnse woordenlijst en laat de kinderen uit deze woorden lettergrepen halen.

Zoals: tus, lare, an, am, qua, ire, nus, lon, cus, are, urio, is, mor, des, dis, tio, fun, lia, ig, im, mul, ma, ino, inis, um, us, post, pre, ius, pos, etc.

Deze lettergrepen schrijf je in de wolken op het spelbord. Je hebt daarvoor dus in totaal 32 klanken nodig. Acht klanken per wolk. Deze lettergrepen kunnen vervolgens met de hulp van de dobbelsteen gecombineerd worden tot woorden als:

amposdes, postlare, muliuspre, loncus, amurio, distiopos, tussinismor, etc.

Deze woorden moeten de kinderen vervolgens in een mooi ritme plaatsen van zinnen die bestaan uit een of meerdere woorden. Dit ritme kan elk kind zelf bedenken, maar als je meer sturing wilt geven, kun je de kinderen deze woorden ook laten invullen in een elfje-patroon, dus:

1 woord
2 woorden
3 woorden
4 woorden
1 woord

amposdos
postlare muliuscus
loncus amurio distiopos
tususismor uriomor immulpos amcus
lonimdos

Tenslotte is het nog de kunst om deze gedichten mooi voor te dragen. Op de uitspraak moet wellicht even geoefend worden.

Bekijk nog meer speelse taaloefeningen

Deel deze tip!




Denkdobbelen met grote groepen

Wil je met een grote groep kinderen Denkdobbelen? Zorg dan dat je meerdere spellen hebt zodat de kinderen in groepjes van vier à zes kunnen spelen. Je kunt daarbij gebruik maken van de speciale aanbieding van 5 spellen voor € 85,00. Dat is dus een korting van € 24,75! Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Klik dan hier.



Meer berichten in 31+ spelmogelijkheden: geef je fantasie een boost!