Gekke, grappige liefdesgedichten schrijven

← Terug naar overzicht -

Je hebt zulke mooie knotsliefogen, friemellieflippen en aaiwarmbenen. Door te Denkdobbelen schrijf je de mooiste liefdesgedichten!

Dit is een uitleg van een van de 31+ activiteiten die je met het bordspel Denkdobbelen kunt doen.

Wat gaan we doen dit keer?

In de taal zijn niet altijd genoeg woorden om te vertellen wat je voelt. Dichters verzinnen daarom vaak zelf woorden, bijvoorbeeld in liefdesgedichten. Dat is heel leuk! Ga zelf ook maar eens een liefdesgedicht maken met zelfbedachte woorden.

Werkwijze

Stap 1: woorden invullen
Schrijf op de wolken allemaal woorden die met liefde te maken hebben of die je aan de ander mooi kunt vinden. En doe er ook wat feestelijke woorden bij zoals spetter of knots. De kinderen mogen zelf deze woorden bedenken. Denk aan: lief, mooi, zacht, warm, knuffelen, kus, zoen, hand vast houden, aaien, ogen, haren, lippen, lach, rood, wandelen, afspraakje, etc.

cropped-fj72dpi-2989.jpgWolk 1: bijzondere zelfstandig naamwoorden die feestelijk klinken of met liefkozen te maken hebben
Bijvoorbeeld spetter, knots, friemel, aai, knuffel, knus, knal, bliksem, etc.

Wolk 2: lieve bijvoeglijke naamwoorden
Bijvoorbeeld lief, mooi, zacht, warm, kleurig, etc.

Wolk 3: dingen die je mooi aan iemand kunt vinden
Bijvoorbeeld lach, ogen, lippen, benen, etc.

Stap 2: liefdeswoorden dobbelen
Dobbel nu liefdeswoorden. Schrijf de  nieuwe woorden die iedereen mooi vindt op het bord. Dit kan zijn: spettermooilach, knotsliefogen, friemellieflippen, aaiwarmbenen,  etc.

Voordat de kinderen gaan dichten
Vertel nu het verhaal van Romeo en Julia, de beroemdste liefdesgeschiedenis uit de Westerse wereld. Lees het eventueel van te voren even na op internet op bijvoorbeeld Wikipedia als je het verhaal niet helemaal kunt reproduceren. Als je het verhaal hebt uitgelegd kun je met de kinderen kijken naar de vertolking van de Muppets op YouTube. Deze is in het Engels maar als je aan de kinderen eerst het verhaal hebt verteld, is het goed te volgen. Je kunt het filmpje vinden door te zoeken op “muppets romeo and juliet”.

De dichtopdracht
Nu de kinderen het verhaal kennen moeten ze doen alsof ze Romeo of Julia zijn en een liefdesbrief aan hun geliefde schrijven met de nieuw bedachte liefdeswoorden. Dat wordt dan bijvoorbeeld:

O Juliet, met je
spettermooilach, je friemellieflippen en je knotsliefogen
Ik wil met jou een zoenafspraakje!

Bekijk nog meer speelse taaloefeningen

Deel deze tip!
Denkdobbelen met grote groepen

Wil je met een grote groep kinderen Denkdobbelen? Zorg dan dat je meerdere spellen hebt zodat de kinderen in groepjes van vier à zes kunnen spelen. Je kunt daarbij gebruik maken van de speciale aanbieding van 5 spellen voor € 85,00. Dat is dus een korting van € 24,75! Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Klik dan hier.Meer berichten in 31+ spelmogelijkheden: geef je fantasie een boost!