Maak vriendjes voor de Gruffalo

← Terug naar overzicht -

gruffalo coverHou je van monstertjes? Bedenk ze dan zelf door te Denkdobbelen. Wat denk je van de Bikoefa, de Rimlaboe of de Fizorop? Zijn ze eng of lief? Hoe zien ze eruit?

Dit is een uitleg van een van de 31+ activiteiten die je met het bordspel Denkdobbelen kunt doen.

Wat gaan we doen dit keer?

De Gruffalo is een bekend prentenboek over een fantasiemonster, of toch niet? Het gaat over een kleine muis die in het bos allerlei dieren tegenkomt die hem willen opeten. Hij maakt hen echter bang met het verhaal over een eng monster dat de Gruffalo heet.

Hoe werkt het?

Je begint de activiteit met het voorlezen van het boek (of het bekijken van onderstaande video op YouTube waarin het boek wordt voorgelezen). Daarna ga je met de kinderen vrienden voor de Gruffalo dobbelen. Dat doe je door willekeurig lettergrepen te combineren. Zo krijgt de Gruffalo ineens gezelschap van bijvoorbeeld de Bikoefa, de Rimlaboe of de Fizorop. Hoe zij eruit zien mogen de kinderen zelf verzinnen.

Werkwijze

digibord tbv gruffalo taaloefeningDe Gruffalo is een naam van drie lettergrepen. Daarom ga je namen maken die ook van drie lettergrepen zijn. Schrijf daarvoor op drie wolken lettergrepen. Denk aan: Fi, fa, wie, wo, pi, lau, cro, si, proe, kel, faf, ka, fon, etc. De lettergrepen vormen dan samen woorden zoals: Fifalau, Proewiefa, Kafaffi, Crosiwo. Dat zijn namen voor nieuw te bedenken monstertjes en fantasiedieren. Als je een paar namen gemaakt heb vraag je hoe een van hen, bijvoorbeeld de Fifalau, eruit ziet. Teken daarvoor een kronkelachtige vorm op het bord. Bedenk vervolgens met de kinderen wat voor soort oren, bek, ogen, staart, etc. hij heeft. Laat de kinderen suggesties geven en voeg het toe aan de vorm op het bord.

Individueel aan de slag

Na deze modeling instructie mogen de kinderen zelf een dier verzinnen. Geef elk kind een A4 met een kronkelvorm. Ze bedenken vervolgens zelf wat hij allemaal nodig heeft om een gek monstertje zoals de Gruffalo te worden. Als de tekening klaar is kunnen de kinderen hun dier een naam geven door bij de leerkracht langs te komen om een naam te dobbelen. De leerkracht kan bij de kinderen die nog niet kunnen schrijven de naam erbij schrijven.

 

Bekijk nog meer speelse taaloefeningen

Deel deze tip!
Denkdobbelen met grote groepen

Wil je met een grote groep kinderen Denkdobbelen? Zorg dan dat je meerdere spellen hebt zodat de kinderen in groepjes van vier à zes kunnen spelen. Je kunt daarbij gebruik maken van de speciale aanbieding van 5 spellen voor € 85,00. Dat is dus een korting van € 24,75! Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Klik dan hier.Meer berichten in 31+ spelmogelijkheden: geef je fantasie een boost!